Redis Nedir?

Redisgithub üzerinde açık kaynak olarak paylaşılan key-value (anahtar-değer) yapısında in-memory nosql veritabanıdır. Redis “string, hashes, lists, bitmaps vb” benzeri veri tiplerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. C dili kullanılarak yazılmış ve resmi olarak sadece Linux’ı desteklemektedir.Redis Logo

Microsoft Open Tech grubu tarafından yine github üzerinde paylaşarak Windows’a port edilmiştir.
Bu doküman Redis’inWindows Portuna baz alınarak hazırlanmıştır. Konfigurasyon dosyasına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Önemli Konfigurasyon Parametreleri

Redis’in projenize göre optimum çalışması için bazı önemli konfigurasyon parametrelerinde düzenleme yapmanız gerekir. Aşağıda bu parametreleri bulabiliriniz.

port

Redis Server’ın çalışacağı port. Herhangi bir değer vermediğiniz taktirde. Varsayılan port 6379 olacaktır.

bind

Redis Server’ın dinleyeceği ip adresini belirler. Eğer redis sunucusunu dışarıya açmak istemiyorsanız yorum satırı olarak bırakabilirsiniz ve ya değer olarak 127.0.0.1 verebilirsiniz. IP adresi vermeniz güvenlik yüzeyi ve kontrol açısından avantaj sağlayacaktır.

loglevel

Redis’in loglama yaparken oluşturacağız log içeriğini belirler. Bu özellik toplamda 4 değer alıyor bu değerler;

Debug pek çok konuda loglama yapar development ve test ortamlarında oldukça yararlıdır.

Verbose pek çok yararlı bilgiyi içerir ancak debug kadar çok log satırı vardır.

Notice, verbose seviyesinin daha derli toplu halderdir. Production için en kullanışlı olandır.

Warning oldukça önemli ve kritik mesajları içerir.

logfile

Redis’in oluşturacağı log dosyalarının yolunu belirler.

databases

Redis koşmaya başladıktan itibaren belirtilen sayıda veritabanını aktif eder. Bu değer Redis’in başlarken aktif edeceği veritabanı sayısını belirler. 100’ü geçmemeniz tavsiye edilir.

save

Redis’in istisnai bir durumda kapanması veya memory bozukluklarında bir checkpoint işlevi görür. Redis’in yapısını belirli saniyelerde disk züerine kaydeder.
Bu özelliğin kullanımı “save [saniye değişiklik sayısı]” yani “save 900 100” ile 900 saniye sonra (15 dk) eğer en az 100 değişiklik varsa değişiklikleri kaydediyor.

dbfilename

Save parametresini hangi dosyaya yazacağını belirten parametredir. Yazılacak klasörde Redis servisinin erişebileceği dosya hakları olması gerekir.

dir

Redis server’ın geçici verileri depolamak için kullanacağı klasör yolu

requirepass

Redis server’a bağlanırken kullanılacak olan paroladır. Redis saniyede 150k istek alabiliyor. Bu nedenle brute-force atakları güçlü parola kullanılmazsa kısa sürede sonuç verebiliyor o nedenle parolanızı en az 16 karakterli güçlü bir parola seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

maxclients

Redis server’a bağlanabilecek en fazla client sayısı.

maxmemory

Redis’in sunucu üzerinde çalışırken kullanabileceği en fazla bellek miktarı.

Redis’i Servis Olarak Çalıştırmak

Redis’i Windows sistemlerde servis olarak çalıştırmanın 2 yolu var. Birincisi Redis’in native verdiği redis-server.exe diğeri ise Window’un SC komutu.

İlk önce MSOpenTech gurubunun redis-server.exe içerisine ekledikleri sisteme bakalım.

Bunun için https://github.com/MSOpenTech/redis/raw/2.8/bin/release/redis-2.8.17.zip adresinden Redis server’ı indirerek “C:\Redis” altına kopyalıyoruz. Dosyaları buraya kopyaladıktan sonra Command Prompt üzerinden bu klasöre geliyoruz ve aşağıda ki komutu çalıştıyoruz.

redis-server.exe --service-install --service-name RedisServiceTest --port 10001

Bu kod ile Windows Servis Manager kısmına 10001 portundan çalışacak RedisServiceTest isimli yeni bir Redis Servisi yüklemiş oluyoruz.

Diğer yöntem ise Command Prompt’u Administrator yetkileri ile başlatarak aşağıda ki komutu çalıştırmak.

sc create redistestservice2 binPath=""C:\Redis\redis-server.exe" --service-run --service-name RedisTestService --port 10001"

Bu iki komutu da çalıştırdıktan sonra Windows Services yönetim ekranına gelerek servislerimizin oluşturulduğunu göre biliriz.

image

Redis Hosting

Redis kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Bir çok projede ve çeşitli alanlarda kullanılan Redis bazı sistemlerde standart hale gelmeye başladı. Bu gelişmeleri servis sağlayıcılar henüz farketmesede yakın zamanda Redis Hosting hizmeti ürün yelpazelerinin arasına girecek. Bu bağlamda MaestroPanel olarak Redis Modülümüzü hazırladık ve optimum çalışacak şekilde yapılandırdık. MaestroPanel üzerinden rahatlıkla Redis sunucusunu ayaklandırabilir ve tamamen izole bir şekilde Redis Hosting hizmeti verebilirsiniz.

Aşağıdaki adresten MaestroPanel Redis dokümantasyonuna erişebilirsiniz

Yazar

Bir Cevap Yazın