Sunucular arası database transferi oldukça kolay bir işlem aslında. Bir yerden script generate edip diğer yerde bu scripti çalıştırmak yeterli oluyor. Fakat arada versiyon farkı olduğu zaman ortaya bazı zorluklar çıkıyor. Bugün karşımıza böyle bir iş çıktı ve bir kaç yol deneyerek kendimize göre en iyi yöntemi bulduk.Aradaki sürüm farkının getirdiği en büyük sorun, 2005 sürümünde yarattığınız script ile database içindeki dataları alamamanız. Biz bu sorunu şu şekilde çözdük.

1-) Öncelikle taşınacak database’in scriptini alıyoruz. Fakat bu script sadece database in şemasını içerecek şekilde alınıyor. MsSql 2005 Server Management Studio içinde taşıyacağınız database üzerinde sağ tıklayın. Tasks > Generate Scripts… bağlantısı ile script yaratma sihirbazını açın. Karşınıza ayarlar çıkacak, bu ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

data1

2-) Next butonuna bastığınız zaman karşınıza scripte eklenecek nesne seçimlerinin bulunduğu sayfa gelecek. Buradan sadece schema yı seçin.

data2

3-) Sonrasında gelecek ekranda seçilecek şemayı seçin.

data3

4-) Scriptin kaydedileceği yeri belirleyip Finish butonuna bastığınız zaman şema scripti oluşturulacaktır.

data4

5-) Diğer sunucuda işlem yapılacak database üzerine sağ tıklayıp New Query butonuna basın. Aldığınız scripti bu query içinde açın. Yukarıdan Execute butonuna bastığınız zaman, şema database içine aktarılacaktır.


Data Source:
Burası default olarak SQL Server Native Client 10.0 olarak geliyor. Bunu değiştirmenize gerek yok.6-) Şimdi işlem yapılacak database üzerinde sağ tıklayıp Import Data… butonuna basın. Burada kopyalanacak database’in bulunduğu sunucunun bilgilerini gireceğiz. Eğer bilgiler doğru ise, bağlandığınız sunucudaki tüm database’leri görebileceksiniz.

Server Name: Buraya kopyalayağınız database’in bulunduğu sunucunun ip adresini girmelisiniz.

Authentication bölümünden Use SQL Server Authentication checkbox’ını seçin ve kullanıcı adı, parola bilgilerinizi girin. Eğer girdiğiniz bilgiler doğru ise Database karşısına tıkladığınızda, bağlandığınız serverdaki MsSql serverdaki tüm database’leri görüyor olacaksınız.

data6

7-) Next butonuna bastığınız zaman karşınıza iki seçenek çıkacak. Copy data from one or more tables or views seçeneği ile, kopyalamak istediğiniz dataları checkboxlar yardımı ile seçebiliyorsunuz. Eğer Write a query to specify the data to transfer i seçerseniz, yazacağınız bir query ile taşınacak data seçimini yapıyoruz. Biz ilk seçeneği seçip devam ediyoruz.

😎 Gelecek sayfadan taşıyacağınız dataları seçip işlemi bitirdiğiniz zaman database taşıma işlemini datalar ile beraber gerçekleştirmiş olacaksınız.

Yazar

Bir Cevap Yazın