Dün MaestroPanel olarak KoçSistem‘in hazırladığı Maximus Bulut Akademisi etkinliğine katıldık. Sektörün önde gelenlerinden Mesut ALADAĞ‘ın ve Murat IRMAK’ın sunumu ile yeni teknolojilerden, yapılan demolar ile haberdar olduk.
MaestroPanel’in bir misyonu olarak müşterilerimize devamlı son teknolojiyi sunma gayretiyle bu şekilde hazırlanan ve katkı sağlayan etkinlikler de devamlı yer alıyoruz.
Tabi, bizimle beraber son teknolojileri takip eden bir çok kurumsal firmanın yetkilileri de yerlerini aldı.
Etkinlikte konu olarak,
- Bulut Bilişime Giriş
- Windows Server 2016 Hyper-V
- System Center 2016 Platform
- Windows Azure Pack & Azure Stack
- KoçSistem Maximus Azure Pack
başlıklarına yer verildi.
Etkinlik içeriğinde Microsoft tarafında önemli değişiklikleri ve yenilikleri kendimize katabildik. Tabi ilerleyen süreçte bu özelliklerin tekrar değişebilmesi, kaldırılması veya yeni özellik eklemeleri söz konusu olabilir.
Başlıkları kendi içerisinde önemli değişikliklere göre bahsedelim;
- Bulut Bilişime Giriş
Hizmet modeli olarak 3’e ayrılır.
- Altyapı hizmeti(IaaS)
- Platform hizmeti(PaaS)
- Yazılım Hizmeti(SaaS)
Bulut bilişim’i kendi içerisinde ayıran 4 cloud çeşidi yer alıyor.
Public Cloudİnternet üzerinde yer alan servis sağlayıcılarının verdiği cloud hizmet türüdür. Microsoft Azure ve Maximus Bulut örnek gösterilebilir.
- Private CloudŞirketin kendi bünyesinde oluşturduğu sunucular ile verilen hizmet türüdür.
- Community CloudOrtak şirket kurumları ile oluşturulup kullanılan hizmet türüdür.
- Hybrid CloudHybrid Cloud Public ve Private Cloud’un beraber kullanılmasıyla ortaya çıkan hizmet türüdür. Veri güvenliği ve gizliliğin önemli olduğu yerlerde Private Cloud kullanılır, daha düşük düzeyde ise Public Cloud kullanılır.
- Windows Server 2016 Hyper-V
Etkinlikte önde gelen dikkat çekici özelliklerden bahsedeceğiz.
Aşağıda ki kaynaklarıdan daha detaylı özellikleri inceleyebilirsiniz.
* Wikipedia, Windows Server 2016 Özellikleri
* Mesut ALADAĞ, Windows Server 2016 Makeleleri
Hyper-V Cluster Upgrade
Halihazırda çalışan Windows Server 2012 R2 Hyper-V Cluster organizasyonumuza Windows Server Technical Preview 2 Hyper-V sunucusunu artık dahil edebiliyoruz. Önce ki sürümlerde bir upgrade senaryosunda; Yeni versiyon dahilinde Cluster yapısı oluşturup daha sonra eski yapıdan taşıma yapıyorduk.
Windows Server 2016 ile beraber bu vakit alıcı işlemi uygulamadan; Windows Server 2012 R2 Cluster yapısına Windows Server Technical Preview 2’yi Node olarak ekleyebiliyoruz. Daha sonrasında ise Live migration ile geçiş tamamlanabiliyor.
Fakat taşıma işleminden sonra Windows Server Technical Preview 2 yeniliklerinden hemen faydalanamıyoruz. Aslında bu durumun nedeni olumsuz bir senaryoda uyumsuzluk vb. sorunları yaşarsak yapıyı tekrar eski node’a çekebilmemize olanak sağlıyor. Bu sayede yapıyı tekrar çalışabilir duruma getirebiliyoruz.
Windows Server Technical Preview 2’a Upgrade senaryosunu tamamlamak için yapıyı Windows Server Technical Preview 2’e taşıdıktan sonra Windows Server Technical Preview 2 özelliklerinden tamamen faydalanmak için Powershell ile Update-ClusterFunctionalLevel komutunun çalıştırılması isteniyor. Bu komutun geri dönüşü (Downgrade) bulunmadığından sadece manuel yapabilmekteyiz.
Powershell
Windows Server Technical Preview 2’de kullanılan cmdletler kendi kategorisine göre renkleniyor. Bu sayede kodun hatalı olup olmadığını da anlayabilirsiniz.
Daha fazla Powershell 5 yenilikleri için tıklayın.
Sanal Sunucu Konfigürasyonu Dosya Formatı
Yeni dosya formatı ile sanal sunucuların konfigurasyonlarının işlenmesi daha hızlı ve sağlıklı şekilde işlenebilmesini, ayrıca storage arızalarından dolayı oluşan sorunları azaltılması hedefleniyor. Ayrıca bu formatla beraber herhangi bir konfigurasyonu manuel değiştirme olanağı ortadan kalkıyor.
VMCX (eski XML) : Sanal sunucunun konfigurasyon bilgilerinin tutulduğu dosya uzantısı.
VMRS (eski VSV – BIN) : Çalışma zamanı verilerinin tutulduğu dosya uzantısı.
Storage quality of service (QoS)
Windows Server Technical Preview 2 Hyper-V ile Scale-Out File Server (SOFS) üzerinde yapılandırılan Hyper-V Cluster yapılarına sanal diskler için storage QoS(Quality of Services) kuralları uygulama desteği de geliyor. Bu sayede Storage performansı belirlenen kurallar çerçevesine göre otomatik hareket ediyor. Daha fazla QOS hakkında bilgi için tıklayın.
Production Checkpoint
Snapshot kavramı System Center ile ortak ilerleme çerçevesinde yer aldığı için adı Checkpoint olarak değişiyor. Checkpoint 2 farklı şekilde karşımıza çıkıyor. 1.’si standart snapshot, bildiğiniz üzere tüm yapının o anlık tüm veri ve yapılandırmasını saklıyor. 2.’si ise production checkpoint adıyla karşımıza geliyor. Standart snapshot’un yanı sıra VSS altyapısını kullanarak data-consistent (veri-tutarlı) yedekleme sağlıyor. Yani herhangi bir geriye dönüş senaryosunda güncel dosyalarınız kaybolmuyor. Exchange ve SQL Server Checkpoint yapılandırmaları için oldukça tercih edilecek bir özellik olacağı kesin.
Hyper-V Manager
- Uzak bağlantılar için artık alternatif kullanıcı kullanabiliyoruz. Bu sayede Domain veya WorkGroup ortamlarına dahil olan Hyper-V’leri Manage edebiliyor olacağız.
- Eski versiyon Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows 8 ya da Windows 8.1 Hyper-V işletim sistemlerini yönetilebiliyor olacağız.
- Windows Server Technical Preview Hyper-V Manager Hyper-V hostlarla WS-MAN protokolü üzerinde iletişim sağlıyor.
Windows Server Nano
Windows Server 2012 R2 veya Windows Server 2012 R2 Core’dan ayıran özelliği herhangi bir konsol arayüzünün olmadığı. Server Core sürüme göre daha da küçültülmüş bir sürüm.
Windows Server ve Windows Server Nano karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlar:
- Yüzde 93 daha küçük VHD boyutu
- Yüzde 92 daha az kritik güncelleme gereksinimi
- Yüzde 80 daha az yeniden başlatma gereksinimi
Farkların sağlanması nedenleri;
- Grafik arayüzü kaldırılmış
- 32-bit desteği (WOW64) kaldırılmış
- MSI ve Server Core bileşenlerinden bazıları kaldırılmış
- Yerel oturum açma desteği yok
- Uzak masaüstü oturum açma desteği yok
- Yönetim tamamen uzaktan özel olarak tasarlanmış web-tabanlı yönetim konsolu, Server Manager konsolu, PowerShell ya da WMI ile sağlanıyor.
- Sonradan isteğe bağlı Windows Rol ya da feature eklenebiliyor.
Biraz teknik bir yazı gibi oldu ama bahsetmediğimiz küçük çaplı onlarca daha yenilik bulunuyor.
Bu bilgileri bize kazandırdığı için KoçSistem başta olmak üzere Mesut ALADAĞ‘a ve Murat IRMAK’a teşekkür ederiz.