Domain kaydınız yapıldı ve web sunucusu’na tanımladınız. IP’ler tanımlandı ve DNS Server’da olduğunu var sayarsak web yayını yapmak için alt yapı olarak farklı bir şey kalmıyor.
Fakat ilerleyen süreçlerde gönderdiğiniz maillerin spam’a düştüğünü, bazı yerlerden de sitenize ulaşamadığını gördünüz. İşte bu noktada Name Server yapılandırmasında bir sorun olduğu net anlaşılıyor.
Eğer web sunucusu üzerinde MaestroPanel varsa bu işlemleri yapmanıza gerek yok.
Peki, bizim nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Name Server IP Adresleri
Name Server kayıtlarını farklı girin. Örneğin, ns1.siteadi.com IP’si 192.168.2.1 ns2.siteadi.com IP’si 192.168.1.1 olsun. Eğer Kendi DNS server’inizi kullanıyorsanız bu durum genellikle tek sunucu engeline takılıyor. Ama sunucu üzerinde 2 IP adresi varsa siz yinede farklı olarak tanımlayın.
A Kaydı (Glue Records)
Oluşturduğunuz veya servis sağlayıcınızdan temin edip kullanmaya başladığınız DNS kayıtlarını A kaydı olarak tanımlayın. Örneğin ns1.siteadi.com ve ns2.siteadi.com dns kayıtlarını siteadi.com DNS alanından ns1 ve ns2 şeklinde A kaydı ekleyerek tanımlayın. IP adreslerini ise DNS’in çalıştığı IP adresi olarak belirtin. Eğer DNS kayıtlarına ait IP adreslerini bilmiyorsanız www.dnsbil.com ve www.internic.net üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Sağlıklı çalışabilmesi açısından kaç adet DNS kaydı varsa hepsini tanımlayın.
siteadi.com @ A 185.185.2.2 ns1 IN A 192.168.2.1 ns2 IN A 192.168.1.1 ns3 IN A 192.168.3.3
DNS Zone’a NS Kaydı
siteniz.com adında bir alana adımız olduğuınu varsayalım. Name Server olarak ns1.siteadi.com ve ns2.siteadi.com olarak girdik.
Sağlıklı olarak çalışabilmesi için Name Server alanına ne kadar NS girdiysek DNS Zone kısmına o kadar NS tipinde kayıt eklemeliyiz.
Buna göre;
siteniz.com DNS alanına 3 adet NS tipinde kayıt eklememiz gerekiyor. ( bizde 3 adet NS mevcut, bir üst başlık )
siteniz.com IN NS ns1.siteadi.com siteniz.com IN NS ns2.siteadi.com siteniz.com IN NS ns3.siteadi.com siteniz.com IN A 185.185.2.2
Kontrol
Oluşturulan NS kayıtlarına tek tek ping atarak dönen IP adresinin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
ping ns1.siteadi.com
Bu adresten isterseniz DNS kaydını trace edebilirsiniz www.simpledns.com/lookup-dg.aspx .
Linux üzerinden Trace,
dig siteadi.com +trace
Windows üzerinde böyle bir komut yok fakat isterseniz BIND‘in Windows verisyonunu indirip içerisinde gelen dig.exe ‘yi kullanabilirsiniz.
Windows üzerinde aşağıda ki komutu çalıştırarak ta Name Server’leri test edebilirsiniz.
Çıkan sonuçta kullandığımız ns1.siteadi.com, ns1.siteadi.com ve ns1.siteadi.com kayıtları çıkmakta. Size de verdiğiniz kayıtların çıkması gerekiyor.
Buradan da www.intodns.com DNS kayıtlarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.